Maritiem monument op rivierdijk symbool florerende scheepsbouw
Het contragewicht van een vroeger omgewaaide torenkraan van scheepswerf De Merwede is vrijdag 21 maart nieuw leven ingeblazen: als maritiem industrieel monument op de Rivierdijk bij Hardinxveld-Giessendam. Dit gebeurde ter ere van de florerende scheepsbouw aldaar. Het monument werd op feestelijke wijze en naar eeuwenoude maritieme traditie gedoopt. Aan Wouter Kolff, commissaris van de koning in Zuid-Holland, de eer om deze handeling te verrichten.
SANNE VERHOEFF
Vanaf nu prijkt het monument, dat bestaat uit een betonnen fundatie van 14 ton met betonnen contragewicht van 18 ton, op het brede stuk Rivierdijk aan de Beneden-Merwede - ter hoogte van Neptune Repair en Holland Shipyards. Het industriële monument is een initiatief van Stichting Dorpsbehoud Hardinxveld-Giessendam. Deze stichting houdt zich sinds 1979 bezig met de instandhouding en bescherming van monumenten en andere karakteristieke gebouwen en dorpsgezichten.

Het idee voor het monument ontstond ruim zes jaar geleden, dankzij plaatselijk ondernemer Jan Buyk van Buyk Constructies. Het contragewicht lag op dat moment nog in een hoekje bij scheepswerf Neptune Repair (voorheen scheepswerf De Merwede). “Jan kwam op een gegeven moment in contact met onze voorzitter, Dick de Jong, en stelde de vraag of de stichting hier iets mee kon. Van het een kwam het ander en zo ging dit project lopen”, vertelt bestuurslid en penningmeester van de stichting David Korevaar. Het bleek uiteindelijk een lang traject, mede vanwege de coronaperiode en benodigde vergunningen van waterschap en gemeente.
Scheepshuiden
Voorzitter Dick de Jong is zeer tevreden met het eindresultaat, zo sprak hij tijdens de officiële onthulling van het monument. “Scheepsbouw is een belangrijke activiteit in dit gebied.” Hij memoreerde pionier Christiaan van Vliet, die in 1902 landinwaarts kwam om daar vervolgens scheepswerf De Merwede te beginnen. De Jong: “Dagelijks was de ruimte hier gevuld met het geluid van het aan elkaar klinken van de scheepshuiden.”
Ook de commissaris van de koning, Wouter Kolff sprak over de lange traditie die Hardinxveld-Giessendam heeft, als het gaat om maritieme industrie. “Grote scheepswerven maakten er een centrum van vakmanschap en innovatie van. De maritieme sector blijft een belangrijke pijler voor Zuid-Holland.” Het maritieme monument vormt volgens hem een tastbare herinnering aan het verleden, en is tevens een mooi symbool voor de toekomst.
