Pon Power | Banner scheepvaartkrant
Werkendam | Banner scheepvaartkrant
CUNEUS | Banner scheepvaartkrant
Polmai Banner Scheepvaartkrant

Laatste nieuws

BelgiŽ laat uitzendwerk toe in binnenvaart

14.10 - 14.30 Op 1 januari volgend jaar doet uitzendarbeid haar intrede in de Belgische binnenvaart. Daarmee komt er eindelijk een einde aan het feit dat België het laatste land in Europa is dat het werken met uitzendkrachten tegenhield. Dat het allemaal zo lang heeft geduurd is te danken aan twee factoren: een verregaande ongeïnteresseerdheid bij de politiek en de overheid en het jarenlange verzet van de vakbonden, die uitzendarbeid steeds bestreden, omdat zij er geen vat op konden krijgen.

JAN SCHILS
Dat uitzendarbeid nu wordt toegestaan in de Belgische binnenvaart is een van de besluiten van de federale centrumrechtse regering van premier Michel in het kader van een pakket sociaaleconomische hervormingen. Een ander besluit van de federale regering is dat systeemvaart en continuvaart vanaf 1 januari 2018 op gelijke manier worden behandeld als ploegenarbeid in de industrie.

Voor dat systeem geldt een gunstiger sociaal tarief voor de werkgevers dat neerkomt op een lastenverlaging. Maar een verzoek van de Belgische binnenvaartorganisaties om van een loonkostenvermindering te kunnen genieten onder de vorm van het betalen van minder sociale bijdragen, zoals aan de werkgevers te land werd toegekend, wees de federale regering af zonder die weigering serieus te kunnen motiveren.

Vervanger

Momenteel moet een schipper die een vervanger in dienst neemt voor een personeelslid dat tijdelijk uitvalt, aan deze vervanger een arbeidscontract aanbieden. Wanneer het betrokken personeelslid zijn werk weer hervat, mag de vervanger worden ontslagen met inachtneming van de geldende wettelijke ontslagprocedure en opzegtermijn. Dat kan een schipper alles samen al gauw enkele honderden en soms duizenden euro kosten.

Meer Nieuws

Apps

  • Vind hier uw daily Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw e-paper Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw Scheepvaart- telefoongids app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app store