STCBV_17254_Adv_banner_RB_960x200_1.jpg
STCBV | Banner scheepvaartkrant
Pon Power | Banner scheepvaartkrant
Werkendam | Banner scheepvaartkrant
CUNEUS | Banner scheepvaartkrant

Laatste nieuws

Eindexamenfeest op schoolschip Rhein

23.07 - 14.35 Voor de Duitse leerlingen binnenvaart hoort tot de laatste proeve van bekwaamheid het verblijf van drie intensieve maanden op het schoolschip 'Rhein', met wonen en studeren op één plek in Duisburg-Homberg. Dan volgen de laatste examens. Drie jaren van werken (bij een baas in de binnenvaart) en studeren hebben de leerling-binnenschippers er dan op zitten. Dit jaar haalden 53 van de 55 kandidaten hun diploma. “Een zeer goed resultaat”, zei Volker Müßig, opleidingsleider.

JUDITH STALPERS
De kersverse binnenschippers, waaronder vijf vrouwen, kunnen in Duitsland moeiteloos een baan vinden. Zo ze die moeten zoeken. Want het merendeel is door een bedrijf naar de opleiding gestuurd. Zij blijven dus bij hun huidige werkgever. Voor de rest is de vacaturebank vol open posities. Ook in Duitsland is in de binnenvaart door de sterke vergrijzing een enorm tekort aan personeel. De 53 nieuwe binnenschippers vullen dat gat bij lange na niet. Terwijl de binnenvaart toch bovengemiddelde salarissen uitbetaalt, is het moeilijk om jonge mensen voor het beroep warm te krijgen. Al tijdens hun opleiding verdienen leerling-binnenschippers meer dan leerlingen in andere beroepen. In echt dienstverband liggen de salarissen zelfs veel hoger. En er zijn carrièremogelijkheden. Jonge binnenschippers kunnen verdere patenten verwerven. Binnenkort deels ook terwijl ze aan boord vertoeven, via digitale platforms. Bovendien hebben de binnenvaartinstanties, zoals de werkgeversvereniging Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt samen met de Kamer van Koophandel in Duisburg, de extra kwalificatie 'meester in de binnenvaart' gecreëerd. Boordpersoneel kan zich zo ook in bedrijfskundige en juridische zaken bekwamen. Je hoeft niet per se direct van school te komen om met de opleiding te beginnen, ook beroepsswitchers zijn welkom.
Ondanks de feestelijke stemming op 21 juli jongstleden in Duisburg constateren betrokkenen dat het aantal leerlingen op binnenvaartscholen in Duitsland afneemt. Waren er in 2015 nog 328 leerlingen-in-opleiding, in 2016 waren het er 321. Ook op schoolschip 'Rhein' rekent men met steeds kleiner wordende groepen die hun eindexamen doen.

Meer Nieuws

  • Vind hier uw daily Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw e-paper Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw Scheepvaart- telefoongids app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app store